Lista dî Paisi dû Munnu

Dâ Wikipedia, la nciclupidìa lìbbira.
abbiccidariu St'artìculu è scrittu n sicilianu standard, si stai circannu l'artìculu scrittu n calabbrisi di Parmi (RC), vidi Stati dû mundu/Calabbrisi-Parmi.


Lista dî Paisi dû Munnu[cancia | cancia la surgenti]

Nomu (Sicilianu) Nomu (Ngrisi) Nomu (nta so lingua)
bannera Afganistàn Afghanistan Puxtu: Afġānistān / افغانستان
Dari: Afġānestān / افغانستان
Àfrica dû Sud South Africa Ngrisi: South Africa
Afrikaans: Suid Afrika
Xhosa: Mzantsi Afrika
Zulu: Ningizimu Afrika etc.
Aiti Haiti Francisi: Haïti
Aitu Creoli: Ayiti
Arbanìa Albania Arbanu: Shqipëria
Algirìa Algeria Àrabbu: Al-Jazā'ir / الجمهورية الجزائرية
Andorra Andorra Catalanu: Andorra
Angola Angola Portughisi: Angola
Antigua e Barbuda Antigua and Barbuda Ngrisi: Antigua and Barbuda
Argintina Argentina Spagnolu: Argentina
Armenia Armenia Armenu: Hayastan / Հայաստան
Flag of Australia.svg Australia Australia Ngrisi: Australia
Austria Austria Tudiscu: Österreich
MNLA flag.svg Azawad Azawad arabu: دولة أزواد المستقلة
Azzirbaiggian Azerbaijan Azeri: Azərbaycan
Bahama, li The Bahamas Ngrisi: The Bahamas
Bahrain Bahrain Àrabbu: al-Baḥrayn / بحرين
Bangladesci Bangladesh Bengali: Banglādeś / বাংলাদেশ
Barbados Barbados Ngrisi: Barbados
Bielorussia Bielorussia Belarussu: Bjelarúś / Белару́сь
Russian: Bjelorússija / Белору́ссия
Belgiu Belgium Olandisi: België
Francisi: Belgique
Tudiscu: Belgien
Belizi Belize Ngrisi: Belize
Benìn Benin Francisi: Bénin
Bhutan Bhutan Jonghka: Druk Yul
Bolivia Bolivia Spagnolu: Bolivia
Bosnia-Erzegòvina Bosnia and Herzegovina Bosnu: Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина
Serbu e Croatu: idem
Botsuana Botswana Zuana: Botswana
Ngrisi: Botswana
Brasili Brazil Portughisi: Brasil
Brunei Brunei Malesi: Brunei
Bulgaria Bulgaria Bulgaru: Bălgarija / България
Burchina Fasu Burkina Faso Francisi: Burkina Faso
Burma Myanmar Burmisi: Myanma
Burundi Burundi Kirundi: Uburundi
Francisi: Burundi
Camboggia Cambogia Cambodu: Kampuchea / កម្ពុជា
Camerùn Camerun Francisi: Cameroun
Ngrisi: Cameroon
Canadà Canada Ngrisi: Canada
Francisi: Canada
Capu Virdi Cape Verde Portughisi: Cabo Verde
Ripùbbrica Ceca Czech Republic Cecu: Česko
Ripùbbrica Centrafricana Central African Republic Francisi: République Centrafricaine
Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka
Ciad Chad Francisi: Tchad
Arabu: Tašād / تشاد
Cili Chile Spagnolu: Chile
Cina China Cinisi: Zhōngguó / 中國
Cipru Cyprus Grecu: Kypros / Κυπρος
Turcu: Kıbrıs
Cipru dû Nord Northern Cyprus Turcu: Kuzey Kıbrıs
Colombia Colombia Spagnolu: Colombia
Comori Comoros Francisi: Comores
Comoru: Komori
Arabic: Qumur / قمر
Concu Congo Francisi: Congo
Corea dû Nord North Korea Coreanu: Chosŏn / 조선
Corea dû Sud South Korea Coreanu: Hanguk / 대한
Costa Rica Costa Rica Spagnolu: Costa Rica
Costa d'Avoriu Côte d'Ivoire Francisi: Côte d'Ivoire
Croazzia Croatia Croatu: Hrvatska
Cubba Cubba Spagnolu: Cuba
Cuvait Kuwait Àrabbu: Al-Kuwayt / الكويت
Danimarca Denmark Danisi: Danmark
Domìnica Dominica Ngrisi: Dominica
Ripùbbrica Duminicana Dominican Republic Spagnolu: Republica Dominicana
Ecuaturi Ecuador Spagnolu: Ecuador
Eggittu Egypt Àrabbu: al-Mişr / مصر
El Salvador El Salvador Spagnolu: El Salvador
Emirati Àrabbi Uniti United Arab Emirates Àrabbu: Al-Imarat Al-Arabiyah Al-Muttahidah / الإمارات العربيّة المتّحدة
Eritrìa Eritrea Tigrinia: Ertra - ኤርትራ
Irītriyā /Arabu: إريتريا
Estonia Estonia Estonianu: Eesti
Etiopia Ethiopia Amharic: Ityop'ia / ኢትዮጵያ
Figi-Bandiera.png Figgi Fiji Ngrisi: Fiji
Fijianu: Viti
Filippini The Philippines Filipinu: Pilipinas
Ngrisi: Philippines
Finlandia Finland Finlannisi: Suomi
Svedisi: Finland
Francia France Francisi: France
Gabon Gabon Francisi: Gabon
Gambia Gambia Ngrisi: Gambia
Gana Ghana Ngrisi: Ghana
Gibbuti Djibouti Francisi:Djibouti
Arabu: Jibuti / جيبوتي
Giorgia Georgia Giorgiu: Sak'art'velo / საქართველო
Girmania Germany Tudiscu: Deutschland
Giamaica Jamaica Ngrisi: Jamaica
Giappuni Japan Giappunisi: Nihon-koku / 日本国
Giurdania Jordan Àrabbu: Al-Urdun / الاردن
Grecia Greece Grecu:'Ellas / 'Eλλας
Grenada Grenada Ngrisi: Grenada
Guatimala Guatimala Spagnolu: Guatemala
Guinìa Guinea Francisi: Guinée
Guinìa-Bissau Guinea-Bissau Portughisi: Guiné-Bissau
Guinìa Ecuaturiali Equatorial Guinea Spagnolu: Guinea Ecuatorial
Gujana Guyana Ngrisi: Guyana
Innia India Hindi: Bharat / भारत
English: India
Indunesia Indonesia Indunesi: Indonesia
Iran Iran Farsi: Īrān / ایران
Iraq Iraq Àrabbu: Al-ʿĪrāq / العیراق
Kurdisi: ʿÎraq / عیراق
Irlanda Ireland Ngrisi: Ireland
Gaelicu: Éire
Islandia Island Islannicu: Ísland
Israeli Israel Ebraicu: Yisra'el / ישראל
Arabic: Isra'il / اسرائيل
Ìsuli Salamuni Solomon Islands Ngrisi: Solomon Islands
bannera Italia Italy Talianu: Italia;
Sicilianu: Talia
Jemeni Yemen Àrabbu: Al-Yaman / اليمن
Kazakstan Kazakhstan Kazak: Qazaqstan / Қазақстан
Russu: Kazachstan / Казахстан
Kenia Kenya Ngrisi: Kenya
Swahili: Kenya
Kiribati Kiribati Kiribati: Kiribati
Ngrisi: Kiribati
Kyrgyzstan Kyrgyzstan Kyrgyz: Kyrgyzstan / Кыргызстан
Russian: Kyrgyzstan / Кыргызстан
Laos Laos Laotu: Lao / ນລາວ
Lettonia Latvia Lettoni: Latvija
Lesothu Lesotho Ngrisi: Lesotho
Sotu: Lesotho
Lìbbanu Lebanon Àrabbu: Lubnān / لبنان
Libberia Liberia Ngrisi: Liberia
Libbia Libya Àrabbu: Lībiyyah / ليبية
Liechtenstein Liechtenstein Tudiscu: Liechtenstein
Lituania Lithuania Lituanu: Lietuva
Lussimburgu Luxembourg Lussimburgu: Lëtzebuerg
Francisi: Luxembourg
Tudiscu: Luxemburg
Macidonia Macedonia (FYROM) Macedonu: Makedonija / Македонија
Albanu: Maqedoni
Madagascar Madagascar Malagasi: Madagasikara
Francisi: Madagascar
Malawi Malawi Ngrisi: Malawi
Cewa: Malaŵi
Maldivi Maldives Divei: Divehi Rājje / ގުޖޭއްރާ ޔާއްރިހޫމްޖު
Malèsia Malaysia Malai: Malaysia
Mali Mali Francisi: Mali
Malta Malta Maltisi: Malta
Maroccu Morocco Àrabbu: al-Maġrib / مغرب
Isuli Marshall Marshall Islands Ngrisi: Marshall Islands
Mauritania Mauritania Arabu: Mūrītāniyyah / موريتانية
Francisi: Mauritanie
Mauriti Mauritius Ngrisi: Mauritius
Francisi: Maurice
Mèssicu Mexico Spagnolu: México
Micronesia Micronesia Ngrisi: Micronesia
Moldavia Moldova Rumanianu/Moldovu: Moldova
Russu: Moldova / Молдова
Principatu di Mònacu Monaco Francisi: Monaco
Mongolia Mongolia Mongolu: Mongol Uls / Монгол Улс
Montenegru Montenegro Montinigrinu: Црна Гора
Mozambicu Mozambique Portughisi: Moçambique
Namibbia Namibia Ngrisi: Namibia
Nauru Nauru Ekakair Naoero: Naoero
Ngrisi: Nauru
Nepali Nepal Nepali: Nepāl / नेपाल
Nicaragua Nicaragua Spagnolu: Nicaragua
Niger Niger Francisi: Niger
Niggeria Nigeria Ngrisi: Nigeria
Norveggia Norway Norviggisi: Norge
Nova Zilanna New Zealand Ngrisi: New Zealand
Maori: Aotearoa
Oman Oman Àrabbu: ʿUmmān / عمان
Ondura Honduras Spagnolu: Honduras
Pakistan Pakistan Urdu: Pākistān / پاکستان
Palau Palau Palau: Belau
Ngrisi: Palau
Palestina Palestine Àrabbu: Filastīn / فلسطين
Panamà Panama Spagnolu: Panamá
Papua Nova Guinea Papua New Guinea Ngrisi: Papua New Guinea
Paraguai Paraguay Spagnolu: Paraguay
Guarani: Paraguái
Perú Peru Spagnolu: Perú
Pulonia Poland Pulaccu: Polska
Portugallu Portugal Portughisi: Portugal
Qatar Qatar Àrabbu: Qaṭar / قطر
Regnu Unitu, lu United Kingdom Ngrisi: United Kingdom
Ruanda Rwanda Ruandisi: Urwanda
Francisi: Rwanda
bannera Rumanìa Romania Rumanianu: România
Russia Russia Russu: Rossija / Россия
Sahara Uccidintali Western Sahara Arabu: Al-Saḥrāwiyyah / صحراوية
Saint Kitts e Nevis Saint Kitts and Nevis Ngrisi: Saint Kitts and Nevis
Santa Lucìa Saint Lucia Ngrisi: Saint Lucia
Santu Vincinzu e Grenadini Saint Vincent and the Grenadines Ngrisi: Saint Vincent and the Grenadines
Samoa Samoa Ngrisi: Samoa
Samoa: Samoa
San Marinu San Marino Talianu: San Marino
San Tomè e Prìncipi Sao Tomé and Príncipe Portughisi: São Tomé e Príncipe
Arabbia Saudita Saudi Arabia Àrabbu: Al-ʿArabiyyah as-Saʿūdiyyah / العربية السعودية
Senigal Senegal Francisi: Sénégal
Serbia Serbia Serbu: Srbija / Србија
Seicelli Seychelles Ngrisi: Seychelles
Francisi: Seychelles
Seselwa: Sesel
Serra Liuni Sierra Leone Ngrisi: Sierra Leone
Siria Syria Àrabbu: Sūriyyah / سورية
Singapura Singapore Malai: Singapura
Cinisi: Xinjiapo / 新加坡
Tamil: Čiṅkappūr / சிங்கப்பூர்
Ngrisi: Singapore
Slovacchia Slovakia Slovaccu: Slovensko
Slovenia Slovenia Slovenu: Slovenija
Somalia Somalia Somalu: Soomaaliya
Spagna Spain Spagnolu: España
Bascu: Espainia
Catalanu: Espanya
Galicianu: España
Sri Lanka Sri Lanka Sinala: Sri Lanka
Tamil: Llankai / இலங்கை
Stati Uniti dâ Mèrica United States of America Ngrisi: United States of America
Sudan Sudan Àrabbu: As-Sūdān / السودان
Surinami Surinam Ulandisi: Suriname
Suazzilanna Swaziland Ngrisi: Swaziland
Suazi: eSwatini
Svezzia Sweden Svidisi: Sverige
Svìzzira Switzerland Tudiscu: Schweiz
Francisi: Suisse
Talianu: Svizzera
Raeto-Romance: Svizzira
Tailandia Thailand Tai: Prathēt Thai / ราชอาณาจักรไทย
Taiwan Taiwan Cinisi: Táiwān / 台湾
(official: JhongHuá MínGuó / 中華民國)
Tajikistan Tajikistan Tajik: Tojikistan / Тоҷикистон
Tanzania Tanzania Swaili: Tanzania
Ngrisi: Tanzania
Timor Est East Timor Tetum: Timor Lorosa'e
Portughisi: Timor-Leste
Togu Togo Francisi: Togo
Tonga Tonga Tonga: Tonga
Ngrisi: Tonga
Trinidad e Tobbagu Trinidad and Tobago Ngrisi: Trinidad and Tobago
Tunisia Tunisia Àrabbu: Tūnis / تونس
Turchia Turkey Turcu: Türkiye
Turkmenistan Turkmenistan Turkmen: Türkmenistan
Tuvalu Tuvalu Tuvalanu: Tuvalu
Ngrisi: Tuvalu
Ucraina Ukraine Ucranu: Ukrajina / Україна
Uganna Uganda Ngrisi: Uganda
Ulanna Netherlands Ulandisi: Nederland
Unghiria Hungary Ungherisi: Magyarország
Uruguai Uruguay Spagnolu: Uruguay
Uzbekistan Uzbekistan Uzbeki: O'zbekiston
Vanuatu Vanuatu Bislama: Vanuatu
Ngrisi: Vanuatu
Francisi: Vanuatu
Cità dû Vaticanu The Vatican Talianu: Città del Vaticano
Venezzuela Venezuela Spagnolu: Venezuela
Vietnam Vietnam Vietnamisi: Việt Nam
Zambia Zambia Ngrisi: Zambia
Zimbabbui Zimbabwe Ngrisi: Zimbabwe

Templati[cancia | cancia la surgenti]


Paisi dû Munnu | Àfrica
Africa dû Sud | Algirìa | Angola | Benin | Botsuana | Burchina Fasu | Burunni | Camerun | Capu Virdi | Ripubblica Centrafricana | Ciad | Comori | Ripùbbrica dû Congu (Congu-Brazzaville) | Ripùbbrica Dimucràtica dû Congu (Ex-Zaire) | Costa d'Avoriu | Eggittu | Eritria | Etiopia | Gabun | Gambia | Gana | Gibbuti | Guinia | Guinia Ecuaturiali | Guinia Bissau | Kenya | Lesothu | Libberia | Libbia | Madagascar | Malaui | Mali | Maroccu | Mauritania | Maurizziu | Mozambicu | Namibbia | Niger | Nigeria | Riunioni | Ruanna | San Tome e Principi | Senegal | Seicelli | Serra Liuni | Somalia | Sudan | Sudan dû Sud |Swaziland | Tanzania | Togu | Tunisia | Uganna | Zambia | Zimbabbui
Enclavi
Ceuta (Spagna) | Melilla (Spagna)
Territori ccû nu statu legali ndifinitu
Sahara Uccidintali


Paisi dû Munnu | Amèrica
Amèrica Sittintriunali: Canadà | Stati Uniti | Mèssicu
Amèrica Cintrali: Aiti | l'Antilli | (li) Bahama | Belizi | Barbados | Costa Rica | Cubba | Dominica | Guatemala | Giamaica | Grenada | Honduras | Nicaragua | Panamà | Ripùbbrica Duminicana | El Salvador | Saint Kitts e Nevis | Santa Lucia (nazzioni) | Saint Vincent e Grenadine | Trinidad e Tobagu
Amèrica Miridiunali: Argintina | Bolivia | Brasili | Cili | Colombia | Ecuaturi | Gujana | Paraguai | Perù | Surinami | Uruguai | Venezzuela


Paisi dû Munnu | Asia
Mediu Urienti: Arabbia Saudita | Bahrain | EAU | Giurdania | Iran | Iraq | Israeli | Kuwait | Lìbbanu | Oman | Palestina | Qatar | Siria | Turchìa | Yemen
Asia cintrali: Afganistan | Armenia | Azzirbaiggian | Giorgia | Kazakistan | Kirghizistan | Russia | Tagikistan | Turkmenistan | Uzbekistan
Suttacuntinenti innianu: Bangladesci | Bhutan | India | Maldivi | Nepal | Pakistan | Sri Lanka
Asia livanti: Cina | Giappuni | Corea dû Nord | Corea dû Sud | Mongolia | Taiwan
Asia dû Sud-est: Brunei | Camboggia | Filippini | Indunesia | Laos | Malesia | Myanmar | Singapura | Thailandia | Timor Est | Vietnam



Paisi dû Munnu | Oceania
Flag of Australia.svg Australia | Figi-Bandiera.png Figgi |Flag of Kiribati.svg Kiribati | Isole Marshall-Bandiera.png Ìsuli Marshall | Salomone-Bandiera.png Ìsuli Salamuni | Nauru-Bandiera.png Nauru | Nuova Zelanda-Bandiera.png Nova Zilanna | Palau-Bandiera.png Palau | Papua Nuova Guinea-Bandiera.png Papua Nova Guinea | Samoa-Bandiera.png Samoa | Micronesia-Flag.png Stati Fidirati di Micronesia | Flag of Tonga.svg Tonga | Flag of Tuvalu.svg Tuvalu | Vanuatu-Bandiera.png Vanuatu
Tirritori di Autri Nazzioni
Atollu di Midway | Guam | Hawaii | Ìsuli Cook | Ìsula di Pasqua | Ìsula Marianni Sittintriunali | Ìsula Norfolk | Ìsuli Pitcairn | Ìsula di Wake | Molucche | Nova Calidonia | Niui | Papua (pruvincia Indunesia) | Pulinesia francisa | Samoa Miricana | Tokelau | Wallis e Futuna