Lista dî lingui ufficiali di l'Innia

Dâ Wikipedia, la nciclupidìa lìbbira.
Jump to navigation Jump to search

L'Innia nn'havi na lista granni di lingui parrati dî sò pòpuli assai diversi. S'attròvanu armenu 30 lingui diffirenti e circa 2.000 dialetti sunnu arricanusciuti. La Custituzzioni di l'Innia havi addicchiaratu l'usu dû hindi e lu ngrisi comu lingui ufficiali pû menzu di cumunicazzioni dû cuvernu cintrali. Sparti di chissu, nàutri 22 lingui vennu catigurizzati comu lingui disignati chi rapprisèntanu lingui chi ponnu èssiri aduttati dî varî stati pi l'usi amministrativi, e puru comu nu menzu di cumunicazzioni tra lu cuvernu cintrali e chiddi statali.

Comu veni affirmatu accamora, lu ngrisi nun è cchiù na lingua ufficiali. Ma siccomu s'attròvanu stati comu Tamil Nadu unni lu hindu nun è assai difunnutu, pi forza lu ngrisi s'havi arristatu usatu comu na lingua ufficiali. Poi cc'è lu fattu dâ criscimonia ràpida di l'econumìa inniana, chi havi lassatu lu ngrisi comu nu menzu di cumunicazzioni di granni nfruenza. L'idìa di jittàrilu fora di circulazzioni havi statu effittivamenti annariata.

Lingui ufficiali (Amministrazzioni cintrali)[cancia | cancia la surgenti]

  1. Hindi
  2. Ngrisi (accittatu largamenti comu na lingua ufficiali)

Lingui arricanusciuti comu èssiri ufficiali (Lista disignata pi l'usi ufficiali)[cancia | cancia la surgenti]

  1. Assamisi (lingua ufficiali d'Assam)
  2. Bengali (lingua ufficiali di Tripura e West Bengal)
  3. Bodo (lingua ufficiali d'Assam)
  4. Dogri (lingua ufficiali di Jammu e Kashmir)
  5. Gujarati (lingua ufficiali di Dadra e Nagar Haveli, Daman e Diu, e Gujarat)
  6. Hindi (lingua ufficiali d'Andaman e Nicobar Islands, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh e Uttaranchal)
  7. Kannada (lingua ufficiali di Karnataka)
  8. Kashmiri
  9. Konkani (lingua ufficiali di Goa)
  10. Maithili (lingua ufficiali di Bihar)
  11. Malayalam (lingua ufficiali di Kerala e Lakshadweep)
  12. Manipuri (Meithei) (lingua ufficiali di Manipur)
  13. Marathi (lingua ufficiali di Maharashtra)
  14. Nepali (lingua ufficiali di Sikkim)
  15. Oriya (lingua ufficiali di Orissa)
  16. Punjabi (lingua ufficiali di Punjab)
  17. sànscritu
  18. Santali
  19. Sindhi
  20. Tamil (lingua ufficiali di Tamil Nadu e Pondicherry)
  21. Telugu (lingua ufficiali di Andhra Pradesh)
  22. Urdu (lingua ufficiali di Jammu e Kashmir)

L'àutri lingui difunnuti nta l'Innia (cchiû di cincu miliuna di parranti ma senza nu status ufficiali)[cancia | cancia la surgenti]

  1. Awadhi (veni cunziddiratu nu virnàaculu dû Hindi)
  2. Bhili (Bhil tribbali)
  3. Bhojpuri (lingua di Bihar, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  4. Bundeli (veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  5. Chhattisgarhi (lingua di Chhattisgarh, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  6. Gondi (Gond tribbali)
  7. Haryanvi (lingua di Haryana, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  8. Hindustani N'ammiscata di (Hindi e Urdu. Veni parrata supratuttu ntô sittintriunali di l'Innia.)
  9. Kanauji (lingua di Uttar Pradesh, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  10. Kodava, parrata nta Kodagu, na banna di Karnataka
  11. Kutchi (lingua di Kutch, na banna di Gujarat)
  12. Magahi (lingua di Bihar miditriunali, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  13. Marwari (lingua di Rajasthan, veni cunziddiratu nu virnàculu dû Hindi)
  14. Tulu (parrata dû pòpulu Tulu di Karnataka e Kerala)

Liami sterni[cancia | cancia la surgenti]