Partitu Sucialista Dimucràticu Italianu

Dâ Wikipedia, la nciclupidìa lìbbira.
Jump to navigation Jump to search
Partitu Sucialista Dimucràticu Italianu
(IT) Partito Socialista dei Lavoratori Italiani
FunnaturiGiuseppe Saragat
StatuBannera di l'Italia Italia
SidiLargo Toniolo, 16 - Roma
Funnazioni1947
Dissuluzioni1998
IdiolugìaSucialdimucrazzìa
Eurupeismu
CullucazioniCentru-manca
CualizzioniCintrismu (1947-1962)
Centru-manca (1963-1979)
Pentapartitu (1980-1991)
Quatripartitu (1991-1993)
Partitu eurupeuPartitu dû Sucialismu Eurupeu
(nfinu a lu 1998)
Affiliazzioni ntirnazziunaliNtirnazzionali Sucialista
(nfinu a lu 1998)
Siggi massimi Cammara
33 / 574
(1948)
Siggi massimi Sinatu
10 / 237
(1948)
Siggi massimi Euruparramentu
4 / 81
(1979)

Lu Partitu Sucialista Dimucràticu Italianu ('n italianu Partito Socialista Democratico Italiano PSDI), hà statu nu partitu puliticu sucialidimucràticu, funnatu l'11 di jinnaru 1947. Lu PSDI hà statu na forza mpurtanti dintra la pùlitica taliana, nfinu a quannu nun trasìu nta lu scannalu Tangintopùli. Lu PSDI vinni rifunnatu nnô 2004 cu li stissu nomu e simmùlu, sinza uttiniri risurtati pulitici.

Stòria[cancia | cancia la surgenti]

Lu partitu hà statu funnatu comu Partitu Sucialista dî travagghiatura Italiani da nu ruppu scissiunista dû Partitu Sucialista Italianu (PSI) a causa di na dicisioni di chist'urtimu d'adiriri cu lu Partitu Cumunista Italianu (PCI) a la cualizzioni nnâ lista elitturali dû Frunti Dimucràticu Pupulari nta l'elizzioni pulitichi dû 1948. La funnazioni vèni pi manu di Giuseppe Saragat a lu tèrmini di na riunioni nnô Palazzu Barberini a Roma. L'elizzioni pulitichi dû 1948 si tinnìnu lu 18 di aprili. Lu partitu si prisintau comu forza nnipinnenti, sucialista e dimucràtica, raputu a lu cuntribbutu d'àutri forzi laici, rifurmisti, di Centru e Centru-manca, upirazzioni ca purtau a la custituzzioni dâ lista Unitati Sucialista, ca cu lu sò 7,1 a la camira e lu 4,2 a lu sinatu, cuntribuiu a mpiriri la vittòria a lu Frunti Dimucràticu Pupulari. La vittòria di la DC e lu bonu risurtatu di l'Unitati Sucialista favurì la cullucazioni di l'Italia cchìu vicina a li USA e a li cuverni funnati d'allianzi di partiti, da libbirali a rifurmisti. Li anni dû cintrismu annarunu da lu 1948 a lu 1960, cu la cualizzioni guirata di la DC. Nnô 1952 lu partitu divinni lu Partitu Sucialista Dimucràticu Italianu (PSDI) dopu na fusioni cu lu cchìu nicu Partitu Sucialista Unicu nnû 1951. Nnû 1963 lu partitu si uniu a lu PSI pi furmari lu PSI-PSDI Unificati, megghiu notu comu Partitu Sucialista unificatu, ma dopu nu scarsu risurtatu a li elizzioni pulitichi dû 1968, si siparau cu lu PSI e turnau a lu sò nomu nnô 1971. Nnô 1980 lu partitu trasìu nta la cualizzioni dî cincu partiti (Pentapartitu) ca guvirnau lu paisi nfinu a lu 1994. Nta li primi anni 90 arcuni espunenti mpurtanti dû partitu fineru dintra lu scannalu di Tangintopùli ca purtau lu PSDI a pèrdiri lu cunsensu elitturali. Nta sti anni li avutri partiti di cualizzioni cunnivideru lu stissu distinu dû Partitu Sucialista Dimucràticu Italianu. Nta l'elizzioni pulitichi dû 1994 arcuni menbri di partitu si candidaru nta àutri listi. Nnô 1998 lu PSDI pi manu di Gian Franco Schietroma adiriu a li Sucialisti Dimucràtici Italiani. Lu partitu vinni rifurmatu cu lu stissu nomu nta lu 2004, comu cuntinuazioni dû partitu di Saragat.

Risurtati[cancia | cancia la surgenti]

Vuti % Siggi
Pulitichi 1948
(lista Unitati Sucialista)
Camira 1.858.116 7,07
33 / 574
Sinatu 1.219.287 5,04
10 / 237
Pulitichi 1953 Camira 1.222.957 4,51
14 / 590
Sinatu 1.046.301 4,31
4 / 237
Pulitichi 1958 Camira 1.345.447 4,55
22 / 596
Sinatu 1.136.803 4,35
5 / 246
Pulitichi 1963 Camira 1.876.271 6,10
33 / 630
Sinatu 1.743.837 6,35
14 / 315
Pulitichi 1968
(lista PSI-PSDI)
Camira 4.605.832 14,4
91 / 630
Sinatu 4.355.506 15,2
46 / 315
Pulitichi 1972 Camira 1.718.142 5,14
29 / 630
Sinatu 1.614.273 5,36
11 / 315
Pulitichi 1976 Camira 1.239.492 3,38
29 / 630
Sinatu 974.940 3,10
6 / 315
Pulitichi 1979 Camira 1.407.535 3,84
29 / 630
Sinatu 1.320.729 4,22
9 / 315
Eurupiì 1979 Parramentu
eurupeu
1.514.272 4,32
4 / 81
Pulitichi 1983 Camira 1.508.234 4,09
23 / 630
Sinatu 1.184.936 3,81
8 / 315
Eurupiì 1984 Parramentu
eurupeu
1.225.462 3,49
3 / 81
Pulitichi 1987 Camira 1.140.209 2,96
17 / 630
Sinatu 822.593 2,54
6 / 315
Eurupiì 1989 Parramentu
eurupeu
945.383 2,72
2 / 81
Pulitichi 1992 Camira 1.066.672 2,72
16 / 630
Sinatu 853.895 2,56
3 / 315
Pulitichi 1994
(lista Sucialdimucrazzìa)
Camira 179.495 0,46
0 / 630
Sinatu 66.589 0,20
0 / 315
Eurupiì 1994 Parramentu
eurupeu
227.439 0,69
1 / 84